Emy Koopman, onze gastschrijver 2024, licht in het programma Nieuwsuur (5-4-2024) het genre dystopische roman toe en reageert op de nieuwe roman ‘Lied van de profeet’ van Paul Lynch. Kijk hieronder het videofragment.
Emy Koopmans dystopische roman Het boek van alle angsten is uit 2020 (Prometheus).

Video:

Bericht van Emy Koopman op Instagram 
Nog even wat toelichting (omdat er onvermijdelijk nuance verloren gaat als twee uur filmen wordt teruggebracht tot twee minuten): we hebben het er uitgebreid over gehad dat het boek van Lynch volgens mij ook geen klassieke dystopie is, omdat hij alleen dat wat in o.a. Syrië of Eritrea of Rusland gebeurt heeft verschoven naar Ierland & daar niet zelf iets bij heeft bedacht. Het is een boek over de invloed van een ‘standaard’ autoritair regime op een gezin en over de vraag: wanneer laat je alles achter? Dat het in Ierland speelt heeft geen duidelijke functie, of het moet het idee zijn dat westerse lezers dan makkelijker meeleven (wat niet klopt, alleen al dat het draait om een moeder die voor haar kinderen probeert te zorgen is daarvoor genoeg). Verder is het sowieso een hele discussie waar het genre dystopie begint en eindigt.’