Emy Koopman is Liters gastschrijver in 2024

| Emy Koopman is schrijver en cum laude gepromoveerd als literatuurwetenschapper. In haar werk valt de nauwlettende en kritische blik op. Is haar debuut Orewoet (2016) een verhaal over onvervulde verlangens en het zorgvuldig in kaart brengen daarvan, de roman Het boek van alle angsten (2020) brengt een hele samenleving in beeld waarin mensen worden buitengesloten. Maakte Orewoet al blijvende indruk – de nominatie destijds voor diverse literaire prijzen lijkt ons zeer terecht – Het boek van alle angsten is misschien wel juist helemaal voor nu geschreven; het boek prijkt in ieder geval in de top 10 van de nieuwe leeslijst Nederlands. In een interview met Joost Vormeer (redacteur van Liter) voor het tijdschrift Tenachon, september 2021, vertelt de auteur voor ‘de zoektocht naar eenheid met alles’ de mystieke traditie waardevol te vinden.

Emy Koopmans autobiografische Tekenen van het universum (2022) – shortlist de Boon Literatuurprijs 2023 – is een indringend zelfonderzoek na een gevecht om liefde. En in de serie Spoorslag (van uitgeverij Ambo|Anthos) verscheen in 2023 de deels autobiografische, kleine, fijnzinnige novelle Kindertrein uit Boedapest. De novelle werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2023 en staat op de shortlist van De Inktaap 2025. Dat de auteur promoveerde op psychologisch onderzoek naar literatuur en empathie verloochent zich in geen van haar boeken.
Als schrijver publiceerde Emy Koopman in De Gids en als journalist in De Groene Amsterdammer en de Volkskrant, en zij presenteerde Paradijs Canada, een reisserie van de VPRO. Voor Liter is zij voornemens essayistisch en verhalend werk te schrijven. De redactie verheugt zich op belangwekkende bijdragen.

Afgelopen jaar was Jon Fosse gastschrijver van Liter. Hij kreeg in oktober de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Eerdere gastschrijvers waren Gerda Blees, Franca Treur, Nicole Montagne, Abdelkader Benali, Tommy Wieringa, Benno Barnard, Désanne van Brederode, Marcel Möring, Willem Jan Otten en Oek de Jong.

 

 

Lees over Kindertrein uit Boedapest de column Onvertaalbare woorden