Gastschrijver Jon Fosse

Je hoeft maar een paar regels van de Noorse schrijver Jon Fosse (1959) te lezen of te horen voordragen, al dan niet op toneel, of je merkt: hier klinkt een eigen stem. Het idioom is eenvoudig, de waarneming scherp, de toon even aandachtig als humoristisch, de portee ver strekkend. Fosse’s toneelwerk doet denken aan Beckett en wordt overal ter wereld opgevoerd. Inmiddels is hij terug bij de romankunst en poëzie is hij altijd blijven schrijven. Uitgeverij Oevers in Zaandam brengt zijn werk op de markt: dit najaar verschijnt een nieuwe roman.
In september 2022 besprak Liter zijn Septologie – hier te lezen op leesliter.nl, en in december hield Machteld Siegmann een kort interview met hem, ‘Schrijven is als bidden’.

We zijn bijzonder blij Jon Fosse te kunnen verwelkomen als onze gastschrijver voor 2023. Er zijn prachtige gedichten, verhalen en essays geselecteerd en er volgt een oeuvre-interview. In de nieuwe Liter (108), in de vertaling van Marianne Molenaar: een verhaal en een zeer kort toneelstuk.

  Jon Fosse | foto: Wiki

Jon Fosse kreeg in 2010 de Ibsen-prijs voor zijn toneelstukken, drie jaar nadat hem de Franse Ordre National du Mérite werd toegekend. In 2014 kreeg hij de European Prize for Literature en in 2015 de Literatuurprijs van de Noordse Raad, de belangrijkste literaire erkenning na de Nobelprijs.