Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen van Willem Jan Otten gelijktijdig, in een tweeling-uitgave, Diepe eb – vijftig jaar dichter, vijftig gedichten en het essay Wil je mij poëzie leren?

Over Diepe eb: “Er worden mensen gekend, er gaan dierbaren verloren; er wordt liefde verklaard, God gemist. De dichter wordt man van, vader, raakt op leeftijd. Hij zwemt kamer voor kamer de palingfuik van de poëzie in.”

Over Wil je mij poëzie leren?: “Denkt een dichter anders dan logisch? Weet een dichter wat hij denkt? Kun je poëzie willen? Is zij van nut? Is haar zoeken een vorm van geloven? En welk antwoord kreeg Fanny Brawne, het buurmeisje van Keats dat hem de vraag ‘Wil je me poëzie leren?’ stelde?”

Het vijftigtal gedichten is Ottens keuze uit zijn halve eeuw poëzie. In het essay gaat hij op zoek naar het gedicht waarin staat wat hij wil zeggen.

Willem Jan Otten is als schrijver en dichter adviserend redacteur van Liter. Zijn werk is bekroond met onder meer de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs. Voor zijn roman Specht en zoon ontving hij de Libris Literatuurprijs. In maart 2022 verscheen zijn boek Zondagmorgen – over het missen van God.
Lees hier een recensie over Wil je mij poëzie leren? van Menno van der Beek en hier een recensie over Zondagmorgen van Reinout Wibier.