door Leendert van der Sluijs

Over Gerda Blees, Week   |

 

De nieuw verschenen dichtbundel Week van Gerda Blees (dit jaar gastschrijver voor Liter), is zo’n bundel die ik graag in huis heb. Even bemeten is het formaat 22,5 x 16,5 cm, precies 1,5 cm meer dan het A5, in hoogte en breedte. Zo een raak je niet snel kwijt. Bovendien is het een hardcover-uitgave. Tegen de beduimeling van het leven biedt het als boekvorm de beste weerstand, zeg maar.
Toch is een dichtbundel in het boekenrijk wel de meest kwetsbare. De lucht bij de afdeling poëzie in de boekhandel is ook ijler. De bundels staan er met vele tegelijk op de plank en wie er een zoekt moet goed kijken: de titels staan meestal op een smalle rug. Zo’n boekje heeft daar altijd iets bescheidens en liefs, vind ik.
De bundel is voor die éne die wil gaan lezen, met nadruk: voor die éne. Gedichten hebben iets extra persoonlijks. Een gedicht is als een bonbon. Niet bedoeld als een maaltijd is het voor nu en voor jou. Voor nu of voor later, maar altijd voor jou. Zo wil het genoten worden.
Dat voorrecht geniet (wederzijds) natuurlijk niet alleen het gedicht. Kierkegaard, als Socrates van Kopenhagen, bracht een bundeltje zielsverheffende toespraken uit waarover hij schrijft dat het bedoeld is voor die ene naar wie het op zoek is, ‘naar wie het als het ware zijn armen uitstrekt’. Komt het daar niet terecht, dan is het ‘iets overbodigs’, schrijft hij erbij. Hij hoopte dat Regina het zou lezen, de vrouw die hij zielsveel liefhad, maar niet kon liefhebben met een liefde die door anderen herkend zou kunnen worden, niet met een in zekere zin algemene liefde, met de liefde als een door alle mensen gedeeld goed.
Nu ik Week in handen heb – met gedichten over een zwangerschap, en op de voorzijde een prachtig zwanger lijnenspel – denk ik: als dit fraai en fijn uitgegeven boek voor mij is, en voor de vele andere enkelingen, wat wil het dan? Dat laat zich raden: het wil feestelijk worden ontvangen, in de armen genomen, aan het hart gedrukt.

 

In Liter 107, december 2022, zal Week van Gerda Blees worden gerecenseerd door Gerda van de Haar