Gerda Blees is voor literair tijdschrift Liter de nieuwe gastschrijver 2022. Zij is nu de elfde schrijver in een indrukwekkende rij. Gastschrijvers voor Liter waren Franca Treur, Nicole Montagne, Abdelkader Benali, Tommy Wieringa, Benno Barnard, Les Murray, Désanne van Brederode, Marcel Möring, Willem Jan Otten en Oek de Jong. Gerda Blees komt al met een verhaal in het nieuwe nummer van Liter, dat eind maart verschijnt onder het thema ‘Vrees niet’. Het hele jaar zal met plezier aandacht worden besteed aan werk van Gerda Blees.

De auteur is de schrijver van een nog klein maar veelzijdig oeuvre. De redactie van Liter is blij met de samenwerking. Hoofdredacteur Gerda van de Haar: “Gerda Blees heeft ons nieuwsgierig gemaakt met haar milde blik op de wereld, een blik die gepaard gaat met scherpe analyse. Dus de heldere blik is barmhartig. Waar komt deze attitude vandaan? Dat is onderwerp van gesprek dit jaar.”

De debuutroman Wij zijn licht van Gerda Blees kreeg de Boekhandelsprijs 2021 en de Europese Literatuurprijs 2021 toegekend en stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021. Zij debuteerde als schrijver met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet en publiceerde de dichtbundel Dwaallichten, die in 2018 genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. Gerda Blees werkt aan een nieuwe roman en deze zomer verschijnt een nieuwe dichtbundel: Week. Ook studeert zij deze zomer af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

 

Lees hier een recensie van Gerda van de Haar over Wij zijn licht en Aan doodgaan dachten we niet.