Liter heeft wat te vieren! In 2021 hebben we een doorstart gemaakt en sinds die tijd zijn er honderden abonnees bijgekomen. Vorig jaar vierden we ons 25-jarig jubileum en ontving Liter-gastschrijver Jon Fosse de Nobelprijs voor Literatuur. Dit jaar is de veelgeprezen Emy Koopman gastschrijver. En nu is Liter 112 uit voor een nog steeds groeiend aantal abonnees.

Liter viert dit succes met een speciale bibliofiele uitgave. Abonnees ontvangen Een stille stem, de Nobelprijslezing van Jon Fosse in een Nederlandse vertaling door Adriaan van der Hoeven en Edith Koenders, uitgegeven door Liter en uitgeverij Oevers. Een stille stem is verschenen als leporello, in Liter-formaat. De vormgeving is van Steven van der Gaauw.

Speciale actie
Ontvang bij een (introductie)abonnement de bijzondere uitgave slechts tegen verzendkosten. Aanvragen? Ga hier naar onze pagina abonnementen.

Leesfragment:

Het gebeurde toen ik op de middelbare school zat. De leraar vroeg me om hardop voor te lezen. En als uit het niets werd ik overvallen door een angst die me compleet overweldigde. Ik verdween er als het ware in en was alleen nog maar angst. Ik stond op en rende het klaslokaal uit.
Ik voelde de ogen van de leerlingen en de leraar in mijn rug prikken.
Achteraf probeerde ik ze een verklaring voor mijn vreemde gedrag te geven en zei dat ik heel nodig moest. Aan hun gezichten kon ik zien dat ze me niet geloofden. Ze dachten waarschijnlijk dat ik niet goed bij mijn hoofd was, ja, dat ik gek aan het worden was.

De angst om hardop voor te lezen bleef me achtervolgen. Na verloop van tijd durfde ik de leraren te vragen mij over te slaan met voorlezen, omdat ik er zo bang voor was. Sommige geloofden me en sloegen me over, andere dachten dat ik ze voor de gek hield.
Deze ervaring heeft me iets belangrijks over de mens geleerd.
En ik heb veel andere dingen geleerd.
Ja, waarschijnlijk ook iets waardoor ik hier vandaag in het openbaar kan staan voorlezen. En nu bijna helemaal zonder angst.
Wat heb ik geleerd?