Ons tijdschrift bestaat dit jaar een kwart eeuw. In de jongste Liter (110) vieren we dit heuglijk feit met een speciale portfolio: een selectie prachtomslagen van onze vaste vormgever vanaf het begin, Steven van der Gaauw. Professor in de typografie Wigger Bierma geeft een uitvoerige inleiding bij zijn werk.

“Steven van der Gaauw is een typografisch ontwerper. Hij denkt typografisch, dat wil zeggen met een navolgbare logica en vanuit conventies die hun oorsprong vinden in het lezen en daaraan dienstbaar zijn. Een typografisch denken dat zijn vorm vond toen God en Koning nog onwrikbaar waren. (..)
Ontwerpen voor een tijdschrift vraagt om samenhang. Naast de onmiskenbaar eigen ‘knuist’ van de ontwerper die vanaf het eerste nummer zichtbaar is, speelt ook duurzaamheid bij het drukken een rol. Steeds vaker zijn de omslagen binnen een jaargang zo uitgekiend dat ze in één keer alle vier gedrukt kunnen worden. Soms zijn het minimalistische variaties, soms complexe fuga’s op eenzelfde thema. De omslagen van Liter vormen een levendige reeks van etudes. (..) Steven van der Gaauw is [daarbij] niet modieus of arrogant, maar op een bepaalde manier juist deemoedig en in relatieve stilte bruist hij van plezier en toewijding.”

 

foto: uit portfolio Liter 110