Het is vijftig jaar geleden dat aan de 21-jarige Willem Jan Otten voor het manuscript Een zwaluw vol zaagsel de Reina Prinsen Geerligsprijs werd uitgereikt, een prijs voor jonge dichters die zo werkte dat het bekroonde manuscript zou worden uitgegeven. En zo gebeurde: zijn debuut verscheen het jaar daarop bij Querido.

Toen Liter een jaar bestond, zijn we Otten gaan interviewen. Zijn bundel Eindaugustuswind was toen net verschenen. Tijdens dat gesprek werd duidelijk dat die religieuze hints in zijn teksten geen toeval waren. Willem Jan Otten bleek geloviger dan je zou denken. Hij stond op het punt gedoopt te worden, maar dat vertelde hij toen niet.

Het was het begin van een mooie samenwerking. Er zijn veel gedichten en essays van Otten verschenen in de 25 jaargangen van Liter. En ook nog minstens twee interviews, over het lezen van Gerrit Achterberg en over Ottens lange dichtwerk De vlek. Sinds nummer 101 schrijft hij zijn vaste rubriek ‘De lebmaag’, waarin hij steeds een andere schrijver herleest.

Intussen gaf Otten vele hints en tips voor ander werk. Liter was niet geweest wat het nu is als Willem Jan niet al die tijd redactionele dingen had gefluisterd.

Om zijn feest van vijftig jaar dichterschap uitbundig te vieren heeft onze gastschrijver 2022 Gerda Blees, bewonderaar, een feestessay geschreven: Ik schrijf je: over het richten van gedichten. Het is een persoonlijke peiling van het poëtisch oeuvre van Willem Jan Otten en van wat gedichten kunnen doen. Een dichter die schrijft over een dichter: dat is de garantie dat er iets goeds wordt gezegd.

Ik schrijf je telt 20 bladzijden, is in een prachtige vorm gegoten door Steven van der Gaauw en wordt aan alle abonnees van Liter gestuurd bij het decembernummer. De bibliofiele uitgave kan verschijnen dankzij de Van den Tweel Foundation te Nijkerk.
Niet-abonnees kunnen Ik schrijf je voor € 15,- per stuk (excl. verzendkosten) bestellen via administratie@leesliter.nl.