‘De adelaar is geland’, zei Neil Armstrong over de krakende boordradio, vanaf de maan, na de eerste landing daar ooit, met de Apollo 11, in 1969, en vanuit Houston op aarde kwam even later het antwoord: ‘Er liepen hier een paar mensen blauw aan. Maar we ademen weer’. Dat was ook zo ongeveer de sfeer bij Liter, toen eind 2020 de zaak was vastgelopen in dalende abonnee-aantallen en een kas zo leeg als de brandstoftank van de maanlander. Liter 100 was dan in ieder geval een mooi vormgegeven afscheid; ondertussen zetten we alles op alles voor een herstart, en menigeen hield de adem in. 

En de nieuwe lancering is meer dan gelukt. De campagne was een succes, we vonden heel veel nieuwe lezers en we vonden nieuwe sponsors – of beter: nieuwe sponsors vonden ons, waaronder de Vermeulen Brauckman Stichting. 

Op het moment van schrijven staat de teller flink in het groen, we hebben de aandacht weten te trekken van veel lezers die in elk geval in Liter geloven. De innige samenhang van literatuur en religie mag vandaag op belangstelling rekenen, en dat vanuit allerlei hoeken. Er is zelfs sprake van bijna een verdubbeling van het aantal abonnees! Hiermee bewegen we richting een gepast aantal abonnees voor zo een eerbiedwaardig tijdschrift, een beweging waaraan we met z’n allen bijdragen en die voorlopig nog niet ten einde is. 

Alle lezers die gebleven zijn: zeer bedankt, voor de trouw en voor het zoeken naar nieuwe lezers; en de nieuwe abonnees: bijzonder welkom: we gaan jullie niet teleurstellen. Teksten en boeken reizen met ons door de tijd, een afstand uiteindelijk groter dan die naar de maan, en wat we al lezende mogen geloven, dat blijft boeien. Liter helpt om omhoog te blijven kijken.   

En nu is er dan Liter 101, met als thema Water. Oud en nieuw talent, warme woorden, natte woorden, droge woorden, en dat plezierige nummer op de als altijd strak ontworpen omslag: 101. Na de honderd opnieuw beginnen, van voor af aan, en tegelijk met een geschiedenis.  Wij zijn er klaar voor en hebben er zin in. Let op uw brievenbus.

Overigens en ondertussen, Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, die dus ook met die eerste reis mee was, had een piepklein beetje wijn en een klein stukje brood bij zich en vierde nog voor hij uit de lander stapte het eerste avondmaal ooit op de maan. Niet voor de radio, want er waren wat spanningen gerezen met atheïstische Amerikanen toen Apollo 8 vanuit de ruimte uit Genesis voorlas, maar toch. In zijn presbyteriaanse huisgemeente wordt de maan-viering dan ook nog altijd herdacht. En als straks nummer 102 van Liter uitkomt, met als thema Brood, dan kun je misschien eens aan hem denken. We rekenen hem – we zien die dingen ruim – bij de Liter-familie.

Voorwaarts, dank, en groet, 

de redactie