door Elizabeth Kooman, 31 mei 2017

 

Dat het kon wist ik al: een lezend leven leiden. Moeiteloos schakelen van verhaal naar werkelijkheid, van werkelijkheid naar verhaal en bovendien geloven in de werkelijkheid van al die verhalen. Dat ook peuters een lezend leven konden leiden, was mij tot een paar maanden geleden onbekend. Nu doet mijn bijna tweejarige zoon er een boekje over open. Het woord bibliotheek brengt lichtjes in zijn ogen en moeiteloos scharrelt hij een half uur lang heen en weer tussen boekenkast en bank. De kast wordt leger, de bank voller. Zo vult zich ook zijn hoofd.

 

 

 

Tijdens het eten citeert hij uit een van zijn (en mijn) favorieten, over Boer Boris die de oogst binnenhaalt (Ted van Lieshout en Philip Hopman, Boer Boris gaat naar de markt). Op het potje murmelt hij delen van een beduidend minder literair boek dat bedoeld is om de peuter te enthousiasmeren voor het buitenluierlijk ontlasten zonder het woord poep te noemen. Het boek is te veel bedoeld en wij prijzen thuis rustig de grote poepies, maar het werkt. Struinen we buiten over stoepjes, trapjes en ‘bergen’ in park en heemtuin, dan heeft mijn kleine beer het over grote beer en kleine beer die dwars door de wijde wereld naar huis terug zwierven (Martin Waddell, Goed zo, kleine beer).

 

Dan is er nog de poëzie. Genietend van zijn fruit klinkt juist geïntoneerd uit de mond van mijn zoon die boeken verslindt als sinaasappels: ‘nieuwe schoenen groot, wereld eronder’, daarmee de kernwoorden noemend van een gedichtje uit Jij bent de liefste van Hans en Monique Hagen. De vertellende versjes van Koos Meinderts uit Bij ons in de familie doen het dan weer goed tijdens de toiletgang, die daardoor altijd langer duurt dan noodzakelijk. De muzikale familie bezorgt mijn zoon veel vreugde, ook al struikelt hij over de ‘knopaccordeon’ en de ‘schorre doedelzak’. Mijn plezier is groot als hij de door Annette Fienieg getekende ekster met zijn tong probeert te vangen.

 

En heeft hij zelf genoeg van het voorlezen, dan schakelt hij zijn moeder in: ‘Mama, zingen!’, commandeert hij. Poëzie is muziek, dat heeft hij toch al lang begrepen. Sinds de geboorte van mijn zoon lees en schrijf ik minder dan ik deed. Maar met zijn lezen, lees ik hem, en schrijf wat ik zie voorgoed in mijn geheugen.

 

 

Ted van Lieshout & Philip Hopman, Boer Boris gaat naar de markt. Gottmer 2015, € 12,99.

Martin Waddell & Barbara Firth, Goed zo, kleine beer. Lemniscaat 1999, € 13,95.

Hans & Monique Hagen, Jij bent de liefste. Querido kinderboek 2002, € 15,95.

Koos Meinderts, Bij ons in de familie. Lemniscaat 2014, € 11,95. 

Submit to FacebookSubmit to Twitter