Sinds augustus heb ik een probleem. Een eerstewereldprobleem, begrijp me goed, niets waar ik niet mee kan leven, niets waar ik trending mee word op Twitter of besmettelijk op wat voor media dan ook. Mijn probleem draait om literair tijdschrift Liter, meer specifiek om haar website: leesliter.nl. Als kersverse redacteur ben ik aangetrokken om nieuwsartikelen te leveren. Literair nieuws in onze niche. En ja, dat is een probleem. Er is veel te veel nieuws. Er is veel te weinig. Het is niet te doen.

 

In de valkuil van teveel nieuws ben ik zelf doelbewust gestapt, ik weet het. ‘Liter analyseert het nieuws van de week,’ heb ik de nieuwe rubriek genoemd. Unieke, originele content moest het worden, geïnspireerd op het trending nieuws. Een moment van diepgang, een echo van de werkelijkheid in een literair werk, een minder hijgerige verslaggeving dan ik in mijn vaste kranten en gratis op het net aantref. Unieke content. Om gek van te worden, eerlijk gezegd. Wel of geen aandacht besteden aan de retorica van Trump? Wel of niet Heemels? De discussie over het voltooide leven in de Tweede Kamer? Er zijn dagen, dat ik door de bomen het bos niet meer zie, door de vingers alleen nog maar mijn eigen hand. Vandaag is zo’n dag.

 

Mijn andere valkuil - te weinig nieuws - heb ik goddank niet zelf geschapen, al heb ik haar wel gekozen door met Liter te scheep te gaan. ‘Het beste argument tegen de gedachte dat levensbeschouwing literatuur in de weg zit of andersom’, heet het bij ons. Een hoge lat hebben we gelegd: nieuwe literatuur introduceren (op een of andere manier verbonden met de brede christelijke traditie) en het debat verhelderen over religieuze aspecten van literatuur. Zo hebben mijn collega’s voor mij het verwoord. Zie die ambitie maar eens om te zetten in een miniblog van 140 karakters. Laat dat maar eens opvallen in die overvolle tijdlijnen van Facebook, Insta en waar dan ook. Diepgang op Internet - wie zit daarop te wachten?

 

Het is niet te doen, dat lijkt me een terechte conclusie. Het is niet eenvoudig om een authentiek geluid te laten horen in een overvolle wereld en nog moeilijker om weerklank te vinden bij een groter publiek. Het is een uitdaging. Het is een kans. Het is niet te doen - in je eentje. Sinds ik tot de redactie van Liter ben toegetreden, weet ik het zeker en voel ik het ook. De oplossing vinden we samen.

Submit to FacebookSubmit to Twitter