Liter presenteert wekelijks een review van een film die draait in Nederlandse filmhuizen. Dit keer Lucky (2017) - John Carroll Lynch.

 

door Peter Sierksma, 23 maart 2018

 

Je zult maar als bijnaam Lucky hebben omdat je in de Tweede Wereldoorlog als scheepskok op een toeleveringsschip van de  marine niet van boord hoefde in ver Oost-Azië. De rest kun je verzinnen. Maar Lucky had geluk en keerde terug naar de  Amerikaanse woestijn waar hij vandaan kwam. En nu is hij oud en alleen (niet eenzaam, zoals hij  de wereld duidelijk maakt) en, hoe kranig ook, bang voor het einde.

 

 

Johnny Cash

 

Die angst, dat groot geheim achter zijn breekbare stoerheid, wordt door John Carroll Lynch niet op z’n Europees uitgelegd in lange monologen of gesprekken, maar in een enkele wijsheid, een enkele scène thuis, in het koffiehuis, de kleine supermarkt om de hoek of in de kroeg en de overweldigende stem van Johnny Cash in I Can See A Darkness.  

 

Ungatz

 

Lucky gaat over leegte. Ofwel ‘ungatz’ zoals hij het zelf uitdrukt. En als iemand dat levensgevoel tot op het bot weet op te roepen is dat Harry Dean Stanton wel. Hij, de belichaming van de eenzame vader Travis uit Paris Texas (Wim Wenders, 1984), die eerst zijn zoontje Hunter terugvindt om hem daarna bij diens (eveneens uit zijn leven verdwenen) moeder Jan (Natasja Kinsky) terug te brengen.

 

Over leegte

 

En net als in Paris Texas ook over verlies, over de ijdelheid van Prediker zonder dat er gepredikt wordt. Lucky is de moderne cowboy en loner die liever zwijgt dan meegaat in smalltalk om welke ongemakkelijke stilte dan ook te doorbreken. Sombere film, zou je denken. Maar dat is het niet. Want ondanks alle gemopper en verzet. En ondanks die duistere stem van Cash vindt Lucky toch steeds weer de weg naar het licht. Bij Lucky geen religie of hiernamaals, maar wel de aanvaarding van het lot met een glimlach die je niet snel vergeet.

 

Niet lang na de opnames van Lucky overleed Harry Dean Stanton vorig jaar op 15 september in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij werd 91 jaar.

 

Kijk de trailer:

 

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter