Liter presenteert wekelijks een review van een film die draait in Nederlandse filmhuizen. Dit keer The Florida Project (2017) - Sean Baker.

 

door Peter Sierksma, 2 maart 2018

 

Ruim voor Donald Trump aan de macht kwam, liep Sean Baker met het plan rond een film te maken over de onzichtbare onderklasse in Amerika. Hij dacht daarbij niet aan de (vaak wel in het straatbeeld zichtbare) zwervers en daklozen in de steden, maar aan die mensen wier armoede aan het oog onttrokken is. Mensen die leven in goedkope flats, motels of caravans waarvan de huur wekelijks moet worden opgehoest. Mensen van allerlei afkomst vol sociale en gedragsproblemen voor wie de oude Amerikaanse droom (van krantenjongen tot miljonair) nooit is uitgekomen en die maar moeten hopen op de kruimels die de ‘haves’ bij gebrek aan goede sociale wetgeving achterlaten.

 

 

Contrast

 

Om de achterkant van de Amerikaanse droom te schetsen, had hij de op het eerste gezicht nog best fleurige (in zijn geval paarsgeverfde) motels vlak achter Disney World in Florida op het oog. Een sterk beeld: want maakt niet juist het scherpe contrast tussen droom en werkelijkheid de armoede in de VS zo schrijnend?   

 

Goed plan dus van Baker. Maar de jonge regisseur kreeg zijn idee niet gefinancierd. Te confronterend. Pas nadat hij ontdekt werd door (het, succesvolle, op I-phone gefilmde) Tangerine , lukte het zijn Florida Project te realiseren.

 

Behang

 

Het resultaat voelt aan als een spannende sociale documentaire, waarbij de via instagram opgeduikelde acteurs zo goed zijn dat je haast geen ‘method actors’ meer nodig hebt. Neem Bria Vinaite als de onmogelijke wiet-verslaafde moeder Halley van de even brutale als ontwapenende zesjarige Mooney (Brooklynn Kimberley Prince). Je zou haar wel achter het behang willen plakken met al haar ongeremde kreten en streken. En ja, dan valt de appel niet ver van de boom en weet je, ook in Amerika wordt een dubbeltje nooit een kwartje.

 

Maar ik schreef ‘haast’–  want zonder William Dafoe als de hartverwarmende moteleigenaar Bobby met zijn ongekende geduld en gouden inborst, zou je bijna vergeten dat er ook wellevende Amerikanen bestaan in godvergeten zonnig Florida.

 

Kijk de trailer:

 

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter