Liter presenteert wekelijks een review van een film die draait in Nederlandse filmhuizen. Dit keer Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) - Martin McDonagh

 

door Peter Sierksma, 20 januari 2018

 

Afgelopen week kwamen alle medewerkers van Springhaver en het Louis Hartlooper Complex bij elkaar op de nieuwjaarsreceptie. Gastheer en eigenaar Jos Stelling vertelde over de veelbelovende bezoekcijfers van 2017. Maar och, dat harde verlies van Anne Faber, die tot afgelopen voorjaar volop meedraaide en er nu niet meer is. Haar lot, benadrukte Stelling, heeft de onderlinge verbondenheid extra versterkt.

 

Goed, die warmte, dat gepast verdriet. Maar wat doe je met die andere gevoelens die er ook zijn, van haat of wraak? Van zoveel complexe emoties die wringen als de rechtstaat spreekt? Alsof het zo moest wezen, worden precies die tegenstrijdige gevoelens overhoop gehaald in de nieuwe film van Martin Mc Donagh, Three billboards outside Ebbing, Missouri.

 

 

Wraak

 

Met knetterende dialogen en keiharde scènes vol bijtende humor laat hij zien hoe een verbitterde vrouw (Mildred Hayes - briljant gespeeld door Frances McDormand) in haar eentje de strijd aanbindt tegen de mores in haar dorp. Door drie grote reclameborden langs de weg vlakbij haar huis te vullen met een drietal niet mis te verstane slogans laat zij met name het hoofd van politie weten hoe zij denkt over de onopgeloste zaak van haar vermoorde en verkrachte dochter Angela. Het feit dat de man zelf doodziek is, doet daar niks aan af.

 

Mededogen

 

Heftig, deze opvolger van het eerder ook al niet malse ‘In Bruges’ (2008). En toch: hoeveel vuistslagen, f* you’s en cunts er ook over tafel gaan, Three Billboards Outsing Ebbing, Missouri is als het er op aankomt louter een pleidooi voor mededogen. Zelfs de weinig snuggere racistische agent Jason Dixon (een symbolischer naam is gezien de Mason-Dixon line nauwelijks mogelijk) leert uiteindelijk wat recht en liefde is. En dat dankzij de verzoenende nagelaten brieven van Chief Willoughby om wie het Mildred na het verlies van Angela allemaal begonnen is.

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter