door Stefan van Dierendonck, 13 oktober 2018

 

Liter bestaat twintig jaar. En daarom een themanummer over God, maar dan zo geschreven: G’D, als Amerikaanse joden het zijn gaan doen, uit voorzichtigheid, zonder klinker. Zoals JHWH in het oude boek een naam was zonder klinkers, een naam die zich altijd heeft laten raden. We openen met 95 stellingen over G'D, in het spoor van Maarten Luther, 500 jaar geleden. Om gezapig te genieten, bliksemsnel te savoureren, na te slaan naar behoefte.

 Ook van belang: Hans Werkman en Len Borgdorff over het c-woord en Liter. Verder veel poëzie van Malachi Black, Koos Geerds, Jorge Luis Borges (in vertaling), Eva Gerlach en Pauliene Kruithof. Een gesprek tussen Joost Baars en Ruben Hofma. Er is proza van William Kent Krueger, John Caputo en vooral van Tommy Wieringa, onze gastschrijver dit jaar. Naast korte verhalen ook zijn schrijversdagboek rond Heilige Rita. Leeflijst en Maatwerk completeren het nummer.

 

Het papieren nummer wordt ook geleverd met het speciale katern Quarantaine van Malachi Black, een gedichtencyclus. Het is niet digitaal beschikbaar.

 

De eerste, prachtige recensie is ook al binnen, in het Friesch Dagblad van 9 oktober, van de hand van Dick Vos. Hij schrijft onder meer: 'De inhoud van het blad is divers, maar wat op elke bladzijde opvalt is dat Liter zijn ondertitel eer aan wil doen. Het is een literair tijdschrift. Niet alle artikelen zijn inhoudelijk even makkelijk toegankelijk, maar aan de taal, de woordkeuze, het ritme in de zinnen, is steeds veel aandacht besteed. Dat is duidelijk. De zinnen hardop proevend, zal zich aan de fijngevoelige lezer niet zelden de sensatie van een bijzondere taalbonbon opdringen.' Lees de complete recensie hier.

Submit to FacebookSubmit to Twitter