Gisteravond, 11 november 2014, werd de Anna Bijns Prijs 2014 uitgereikt aan Maria Barnas voor haar bundel Jaja de oerknal (2013). Op de shortlist stonden ook de bundels van Miriam Van hee (Ook daar valt het licht) en Anne Vegter (Eiland berg gletsjer). Het juryrapport is lovend: ‘Barnas gebruikt poëzie als mogelijkheid om ergens een doek van woorden overheen te gooien. Elk gedicht een poging om iets vluchtigs even stil te zetten, te bewaren, te documenteren. Haar in die exercitie te volgen is een groot genoegen.’ Barnas gebruikt de poëzie niet alleen om vorm te geven aan haar waarnemingen, verwonderingen en associatiedrift. Poëzie is voor haar ‘ook een middel om te ontsnappen aan de eenduidigheid van de alledaagse taal, om in meerdere lagen te kunnen spreken, dingen te bedoelen die ze tegelijk ook niet bedoelt, of toch weer anders [...]’. Aldus de jury. Lees hier het volledige juryrapport.

 

In juni 2013 schreef Ruben Hofma op onze website over Jaja de oerknal. Lees zijn bespreking (en een aantal gedichten uit de bundel) hier. Ook hij is vol lof over de bundel. Barnas schrijft, zo merkt hij op, vanuit een ‘onbegrensde bewondering’ en haar gedichten zijn ‘een genot voor het brein en de oren’.

 

De Anna Bijns Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. De prijs gaat afwisselend naar proza en poëzie. De jury bekroont met deze prijs het beste literaire boek of de beste dichtbundel van de afgelopen vier jaar, geschreven door een vrouw. Aan de prijs is naast de Anna Bijns Trofee een bedrag van 10.000 euro verbonden.

 

Els Meeuse, 12 november 2014

Submit to FacebookSubmit to Twitter