De Universiteit Utrecht, afdeling Religiewetenschap en Theologie, houdt in november een symposium onder de naam ‘Ontworteling: de schrijver als nomade’. Een groot aantal sprekers belicht vanuit verschillende disciplines – neerlandistiek, religiewetenschap, literatuurwetenschap en filosofie – het thema ontworteling in de literatuur en thema’s die aan ontworteling verwant zijn: vervreemding, identiteitsverlies, ongebondenheid en het nomadenbestaan. Het symposium wil antwoorden bieden op de vragen wat identiteit is en of ontworteling vrijheid is of lot, of beide.


Een greep uit het programma: neerlandicus Jos Joosten gaat in op het werk van Mustafa Stitou, hoogleraar Religie en zingeving in literatuur en kunst Johan Goud vertelt over Abdelkader Benali en Arnon Grunberg, Stitou en Gerrit Achterberg, hoogleraar Frans Ieme van der Poel zet overeenkomsten en verschillen uiteen tussen van origine Marokkaanse auteurs in Frankrijk, Spanje en Nederland en hoogleraar Duits Ton Naaijkens illustreert de schrijver als nomade met de beroemde voorbeelden Paul Celan en W.G.Sebald. Diverse schrijvers dragen werk voor en Maghreb Jazz verzorgt de muzikale omlijsting.

 

Het symposium vindt plaats op dinsdag 18 november tussen 10.30 en 17.00 uur in het Academiegebouw (Domplein 29, Utrecht). Aanmelding is verplicht. Dit kan tot uiterlijk 3 november per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelname inclusief lunch kost niets. Lees op de nieuwssite van de universiteit meer over het symposiumprogramma.


In de lente van 2015 verschijnt bij uitgeverij Klement-Boekencentrum een bundeling van de teksten waaruit het symposium bestaat plus aanvullende essays van onder anderen Jaap Goedegebuure over het werk van Dirk van Weelden.

 

Ruben Hofma, 11 juni 2014

Submit to FacebookSubmit to Twitter