Mystiek en Désanne van Brederode in het nieuwe themanummer van Liter

 

Désanne van Brederode is in 2014 gastschrijver van Liter en stelde met de redactie het nieuwste nummer samen, een thema-editie over mystiek. Ze introduceert zichzelf met een boeiend, persoonlijk essay over het thema. Daarnaast koos ze fragmenten uit het werk van de vijfde-eeuwse mysticus Dionysius de Areopagiet (en vertaald door Michiel ter Horst), wiens ware identiteit we misschien nooit zullen kennen.

 

Van Brederode ziet, met een knipoog, twee andere schrijvers als geheime leerlingen van Dionysius: ‘Je bent niet alleen’, concludeert Roel Bentz van den Berg (o.a. presentator van het tv-programma Nederland van Boven), terwijl Dick Tuinder een gebrek aan ‘the other things’ hekelt in ‘onze’ missie naar de maan.

 

Andere essays
Menno van der Beek vertaalde twee essays: een prachtige scène uit Holy the Firm, een meesterwerk van de Amerikaanse essayiste en romanschrijfster Annie Dillard en een stuk van Admiel Kosman.
Liesbeth Eugelink belicht de mystiek in het werk van David Vann. Els Meeuse doet hetzelfde voor De koele meren des doods van Frederik van Eeden.

 

Poëzie
Heilna du Plooy dichtte voor ons vanuit Zuid-Afrika. En er is veel dichtwerk uit eigen land: Wim Brands en Bertram Westera. Hilde Bosma verzamelde bidprentjes bij antiquariaten, waar Menno van der Beek woorden bij vond.

 

En verder: Kick Bras, Piet Gerbrandy, Jaap Goedegebuure, Johannes Scheffler (of Angelus Silesius) en Kees Waaijman.

 

Jan Sonneveld, 5 april 2014

Submit to FacebookSubmit to Twitter