door Jan Sonneveld en Els Meeuse, 20 juni 2013

 

Nummer 70 is uit, met onder anderen Marlene Dumas, Vonne van der Meer en gastschrijver Marcel Möring!

 

‘Ik ben bang voor jouw vader, niet voor jou. Hij schenkt de bekers en niet jij.’ Dit citaat gaat over het wordingsproces van het schilderij Jesus van Marlene Dumas, een van de pronkstukken van het vernieuwde Rijksmuseum. Exclusief in Liter schrijft Dumas erover. (Zie verder: Marlene Dumas over 'Het Laatste Avondmaal'.)

 

De toekomst van de roman

Deze Liter opent met een voorpublicatie uit de nieuwe roman van Vonne van der Meer, Het smalle pad van de liefde. Het boek verschijnt binnenkort bij uitgeverij AtlasContact. Van der Meer deelt daarnaast haar visie op de toekomst van de roman in een essay dat ze in april van dit jaar uitsprak voor de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) in De Balie. 

 

Proza en essays

Marcel Möring is in 2013 gastschrijver van Liter. Hij werkt na Dis en Louteringsberg aan het slot van zijn grote romantrilogie. Met de Literlezers deelt hij zijn schrijversdagboek van de afgelopen maanden. Menno van der Beek en Tewin van den Bergh herlezen eerder werk van Möring. 

Uit de pen van Marlies Verwoerd is er een kort verhaal. Annemarié van Niekerk en Jaap Goedegebuure buigen zich in een essay over de laatste roman van J.M. Coetzee, De kinderjaren van Jezus.

 

Verse en vers vertaalde poëzie

De zomerse Liter staat bol van nieuwe en vertaalde poëzie. Zo vertaalde Liesbeth Goedbloed werk van Anne Sexton, die prachtig schreef over vrouwenborsten. En Willem Jan Otten vertaalde gedichten van John Donne. Er is nieuw werk van Jan de Bas, Mart van der Hiele en Jane Leusink. En we hebben een debutante, genaamd Lieneke Kruithof.

 

En verder?

Open de post, koop het nummer of neem een abonnement en lees het zelf: Nir Baram, Désanne van Brederode, Shusaku Endo, Martha Heesen, Admiel Kosman, Guus Kuijer, Joseph Roth, Marjoleine de Vos, Tommy Wieringa - het is zeker de moeite waard!

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter