29 mei 2013

 

Op de website Media en Religie, die het gelijknamige, journalistieke boek aanvult, schrijft Johan Snel, onderzoeker en docent journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede: ‘God is vaker op het Boekenbal dan we denken’. Deze conclusie baseert hij op het boek God op het boekenbal en een uitspraak van Tommy Wieringa, die begin mei met de roman Dit zijn de namen de Libris Literatuurprijs won.

Wieringa antwoordt tijdens de feestelijke avond op de vraag van Nieuwsuur of hij ‘ook een boodschap heeft’ dat hij alleen een vraag heeft. ‘Mijn boek heb ik geschreven vanuit die vraag: hoe ontstaat religie, wat is de kiem, wat beweegt mensen ertoe. We moeten niet vergeten dat 96 procent van de mensheid gelooft in God. (…) Dat is zo omvattend, daar staat mijn verstand bij stil. Hoe komt het dat juist mensen die moeten vluchten en ontberingen lijden, grijpen naar iets dat boven hen is. Daarover gaat mijn roman.’

Snel merkt ook Oek de Jong op en huidig Liter-gastschrijver Marcel Möring. Volgens de onderzoeker zijn die schrijvers in het licht van de combinatie media en religie interessanter dan schrijvers als Willem Jan Otten en Désanne van Brederode, omdat De Jong en Möring ‘vanuit literaire thematiek met God en religie in aanraking komen’. Snel wijst tot slot op het boek God op het boekenbal, waarin auteur Evert Jan de Wijer stelt dat de meeste moderne literatuur voortborduurt op christelijke en bijbelse onderwerpen.

Submit to FacebookSubmit to Twitter