door Len Borgdorff, 19 november 2019

 

Palmerston North ligt een kleine 150 km boven Wellington en telt bijna 80.000 inwoners. Dat betekent dat de stad op kleine overzichtskaartjes van Nieuw-Zeeland soms wel en soms niet voorkomt. Een twijfelgevalletje dus. De toevoeging North aan de naam van de stad suggereert dat ook al. Dit Palmerston ligt op het Noordereiland maar op het Zuidereiland vind je ook een Palmerston. Vandaar. Dat is op zichzelf al een deerniswekkend gegeven. Het doet me een beetje aan Noord-Brabant denken. We kennen maar één Brabant, maar omdat er ook nog een Brabant is waar we in Nederland niets mee te maken hebben, moet dat Noord erbij, al zou dat het volkslied van Guus Meeuwis onzingbaar maken.

 

 

In de volksmond wordt Palmerston altijd Palmy genoemd. Nieuw-Zeelanders houden van koosnamen van steden. Ik vind dat iets kleinerends hebben, maar ik ben dan ook geen Kiwi (koosnaam voor een inwoner van Nieuw-Zeeland). Wellington is Welly, Paekakariki wordt Paikak. Ze beperken zich niet tot de namen van steden: barbecue is barby en cabernet sauvignon heet capsef (een afkorting die je meteen van de wijn afbrengt).

Nu is de naam Palmerston sowieso niet iets om vrolijk van te worden. Ooit heeft men een Engelse premier op deze manier vernoemd, en dat dus twee keer. Die voortdurende herinnering aan het koloniale verleden lijkt op zich al frustrerend genoeg voor het land en voor deze stad in het bijzonder, want de Maori noemden die plaats Papa-i-Oea; dat betekent: het is er zo mooi. Nu wordt Palmerston ook wel Rose City genoemd. Dat is prettig, al weten heel veel Palmerstoners dat zelf niet, dat van die rozenstad.

Je schijnt er goed te kunnen leven en een gezin te kunnen voortbrengen.

Zelf was ik nooit in Palmerston, dus voor mijn indrukken van de stad moest ik informeren bij anderen. Dat heeft niet veel opgeleverd. Een Nieuw-Zeelander die ook Nederland goed kent, vergeleek het met Dordrecht, maar even later bleek dat hij een heel ander beeld van Dordrecht en de Dordrechtenaren heeft dan ik. Zelf ben ik geneigd eerder aan Meppel of Geleen te denken, al weet ik niet hoe het zit met de depressiegevoeligheid van de inwoners daar. Van Palmerston North weet ik in ieder geval dat er een vrouw woont die vanwege haar depressiviteit veel in bed ligt. Als die neerslachtigheid haar geen parten speelt, is zij pilatesinstructeur en dichter. En mijn nieuwsgierigheid naar Palmerston North dank ik aan een van haar gedichten.


Lees gedicht

there is nothing fuckable in Palmerston North

why are all the men so drunk / toothless / unkempt / drunk / inbred / gormless / drunk / mullet-ed / old?
(even the ones that are younger than me, how do they manage to look so old?)

why do they only wear Metallica t-shirts / awkward wedding suits / All Blacks jerseys / alcohol?
why do they have dead ducks / drunk mates / dirt bikes in their tinder photos?

how are they all truckers / roofers / self-employed / power linesmen / painters / project managers?
are there that many walls to be painted?
how many projects are there to be managed?
what are all the truckers transporting? are they trucking all the fuckable men away from Palmerston North, in the hope that it’ll increase their chances? are they trucking the fuckable men away, plastering them into walls, tying them up with power lines, throwing them off newly laid roofs, eating them and losing their teeth when they bite into thigh bone?

I drive a 68 minute round trip to Marton, population 4930,
in order to get to my fuckable man.
what's that saying to you, Palmerston North?

Palmerston North! take off your torn singlet, buy yourself a decent shirt, get a front tooth,
stand in front of the mirror and have a good honest talk to yourself.

 

Paula Harris


Laat er geen misverstand over bestaan, ik kom graag in Meppel en wat Palmerston North betreft: daar ben ik jaren geleden weliswaar met een grote boog omheen gereden, maar echt, dat was toeval en het gedicht van Paula Harris bestond toen nog niet, dus ik heb geen recht van spreken. Nu, nu dit gedicht er wel is, heb ik er ook niet veel behoefte aan om eens kennis te maken met Palmerston North, met Palmy, uit te spreken met een lang gerekte aa en zonder de l.

 

Paula Harris, there is nothing fuckable in Palmerston North. In: The Friday Poem, ed & intro Steve Braunias. Luncheon Sausage Books 20196.

Submit to FacebookSubmit to Twitter