door de redactie, 21 september 2019

PERSBERICHT

Liter over de Muur


‘Het geluid van het verre en toch nog altijd indrukwekkende gerommel van de vallende muur uit het vorig millennium, en hoe we er nu tegenaan kijken.’ Aldus introduceert dichter en Liter-redacteur Menno van der Beek nummer 95. Het derde nummer van de 22e jaargang, waarin het literaire tijdschrift werkt met het thema de Ander. En die vindt Liter in dit nummer achter de Berlijnse Muur, het symbool van de grote scheiding tussen West- en Oost-Europa tijdens de Koude Oorlog.

 


Vanuit Berlijn komt het gedicht ‘Praat met me’ van de Joodse hoogleraar en dichter Admiël Kosman. Uit Tsjechië klinken de woorden van Václav Havel (1936-2011), de dissidente schrijver die president werd nadat het communistische regime in een fluwelen revolutie was afgezet. De Nederlandse toesprakenschrijver Jan Sonneveld vertaalde voor dit nummer een lezing met de titel ‘Woorden over woorden’ en zijn eerste speech als president. Vertaler Marianne van Reenen leidt een fragment van een nog te verschijnen roman van de Duits-Roemeense auteur en lutherse predikant Eginald Schlattner in.


Jongere stemmen klinken ook in Liter 95. De eigen redactie levert drie poëtische bijdragen en van de jonge Vlaamse auteur Sébastien Parizel is er een verhaal dat toont hoe verwoestend politieke ideeën en vooroordelen voor een klein dorp kunnen zijn. Kunstenaar Linda Arts laat met haar beeldende werk zien dat een muur niet altijd is wat het lijkt te zijn. Recensierubriek ‘Maatwerk’ staat ook in het teken van de Muur, met onder andere aandacht voor het werk van Joseph Brodsky, Viktor Pelevin, George Orwell en Dave Eggers.


Liter 95 is verkrijgbaar bij de betere boekhandel, via bol.com en natuurlijk via leesliter.nl.

Submit to FacebookSubmit to Twitter